Tieners

tieners

De tocht naar de ander...

Een lange weg om te leren liefhebben, om te groeien in liefde!

Ga eens op tocht naar jezelf, naar de ander door te clicken op de foto's.

Een voor één vertellen ze jou het verhaal van de groei van de liefde, vanaf je geboorte tot  op de dag waar je "ja" zegt tot die ene, unieke persoon met wie je verder door het leven wil gaan!

1. Het is hier goed, ik hou van mama als van mezelf!

Het is hier goed, ik hou van mama als van mezelf!

Moeder en kind zijn één. De baby denkt dat het lichaam van zijn mama het zijne is. Hij houdt van zichzelf en van zijn mama op dezelfde manier.

2. Mijn zus, broer, papa, die zijn er ook! Ik moet de aandacht en de liefde van mama met hen delen.

Iemand leren liefhebben die niet zichzelf is, ook leren aanvaarden dat mijn mama niet voor mij alleen is, maar dat zij haar aandacht moet verdelen over het ganse gezin, ook papa...

3a. Ik ben verliefd op mijn mama, zegt Pieter!

Ik ben verliefd op mijn mama, zegt Pieter!

Rond 4-5j ontdekt het kind dat hij /zij een jongen, een meisje is.Hij voelt zich nu aangetrokken tot de ouder van het ander geslacht en zal zelfs de ouder van hetzelfde geslacht als een rivaal zien!

3b. Ik ben verliefd op mijn papa, zegt Mieke!

Ik ben verliefd op mijn papa, zegt Mieke!

Rond 4-5j ontdekt het kind dat hij /zij een jongen, een meisje is.Hij voelt zich nu aangetrokken tot de ouder van het ander geslacht en zal zelfs de ouder van hetzelfde geslacht als een rivaal zien!

4. Ik heb nu andere vrienden buitenhuis, in de kleuterklas, bij de onthaalmoeder!

De peuter , kleuter maakt nieuwe vriendschappen , eerst bij de onthaalmoeder,en later op school,  het wordt een verruiming van zijn leefwereld.

5a. "Ik droom van een knap meisje, met lang blond haar, blauwe ogen, en een bikini, en we liggen samen op het strand!", vertelt Pieter.

Het is zo moeilijk om het ander geslacht te benaderen, ik durf die stap nog niet zetten, dan maar in mijn dromen proberen. Periode van dromen, dagboek schrijven...

5b. "En ik heb van zo’n toffe jongen gedroomd, stoer, en hij glimlachte naar mij.", zegt Mieke.

Het is zo moeilijk om het ander geslacht te benaderen, ik durf die stap nog niet zetten, dan maar in mijn dromen proberen. Periode van dromen, dagboek schrijven...

6. Spiegeltje, spiegeltje, hoe zie ik eruit? Ligt mijn haar goed? Heb ik niet teveel puistjes? Past mijn trui wel bij mijn broek?

Ik leer mezelf graag zien, een heel belangrijke stap vooraleer de stap te kunnen zetten naar de andere.

7a. Pieter: "Ik heb een vriend, we komen zeer goed overeen , hij gelijkt op mij en wij begrijpen elkaar zo goed!"

Een vriend van hetzelfde geslacht helpt mij om mezelf te ontplooien, me goed te voelen in mijn eigen vel.Ik mag er zijn zoals ik ben.

7b. Mieke: "Ik heb een goede vriendin, we vertellen alles aan elkaar, bij haar mag ik helemaal mezelf zijn!"

Een vriend van hetzelfde geslacht helpt mij om mezelf te ontplooien, me goed te voelen in mijn eigen vel. Ik mag er zijn zoals ik ben.

8. Ik voel me goed in ons vriendengroepje, jongens en meisjes zijn tof, we sporten samen, gaan samen iets drinken.

Ik leer als vriend te leven in een groep waar jongens en meisjes aan mekaar wennen en elkaars verschillen ontdekken .

Het groepsgebeuren, als ze geen plaats is waar negatieve handelingen gedaan worden, wanneer ze de persoonlijkheden niet verstikt, maar wanneer ze tot gemeenschappelijke activiteiten  en creativiteit aanzet , is ze de bevoorrechte plaats voor de leerschool van de liefde.

9. Eigenlijk zijn de meisjes wel tof, niet zo saai als ik dacht! Ik vind het leuk als ze erbij zijn.

De aanwezigheid van het ander geslacht valt helemaal niet tegen, integendeel het is zelfs heel tof!vaak vlideren we graag op die leeftijd, want echt een keuze maken is nog heel moeilijk. Eerst het ander geslacht leren kennen.Het is nog niet het moment om grote stappen te zetten naar elkaar, meisjes, droom nog niet van de grote liefde op het moment dat de jongen alle meisjes graag ziet, en omgekeerd...

10. "Nu weet ik het, dit meisje is mijn type!", "En voor mij", zegt Mieke, "zijn die jongens de tofste: spontaan, sociaal, zacht en sportief!"

Het beeld op het ander geslacht wordt duidelijker, niet alleen het uiterlijke telt, maar ook het karakter, het hart speelt mee!

11. Ik ben verliefd, ik heb het meisje van mijn dromen gevonden, zij is uniek!

De jongere komt tot volwassenheid van het hart, hij houdt van een unieke persoon, zijn eerste ware liefde. Soms blijft het zijn enige liefde, soms kan hij zich nog niet definitief engageren, omdat hij de verschillen nog niet aanvaardt.

12. Ik kies voor jou alleen, in goede en minder goede dagen . Ik hou van jou elke dag opnieuw!

Ik ben bereid je lief te hebben, jij alleen, en ik wil je gelukkig maken, en je aanvaarden zoals je bent, elke dag van mijn leven.

Kk aanvaard dat we verschillend zijn en ik ben er zelfs blij mee!

Het is hier goed, ik hou van mama als van mezelf!
Ik ben verliefd op mijn mama, zegt Pieter!
Ik ben verliefd op mijn papa, zegt Mieke!