Kinderen

kinderen

Een paar gedachten...

... kijk zelf maar, elke letter vertelt je iets meer:

Puistjes, menstruatie, 1°zaadlozing

Mijn hormonen beginnen te werken, ik weet geen weg met al die puistjes, en wie weet, binnenkort krijg ik mijn eerste   menstruatie, mijn eerste zaadlozing.Met wie kan ik daarover praten?

Uiterlijk, kledij

Hoe vind je mij? Gaan de anderen van de klas mijn jas graag zien… Eigenlijk draag ik mijn haar graag los, maar iedereen maakt nu een staartje… Zou ik gel durven gebruiken? Wat denkt de andere van mijn uiterlijk?

Botsen, met ouders, leerkrachten…

Mijn ouders denken dat ik nog een kind ben, wij botsen altijd, zij begrijpen mij niet. En de leerkrachten denken dat we nog kleuters zijn. Ik wil mezelf zijn, niet het kind waar anderen van dromen!

Eigen mening.

Ik mag uitkomen met wat ik denk, het is nog moeilijk om een eigen mening te hebben op alles, maar voor bepaalde onderwerpen heb ik al een visie. Volwassen worden vraagt tijd, maar het is belangrijk nu al veel te praten met anderen om te leren nadenken.

Raad eens wie ik ben?

Wie ben ik? Waar ga ik naartoe? Al die vragen houden mij bezig. Raad jij eens wie ik ben?

Tijdelijk verliefd.

Ik, Lisa, heb kriebels in mijn buik als een jongen naar mij kijkt. Ik droom dat ik verliefd word. En op een dag is het zover. Ik ben verliefd op Koen, maar na een tijdje vind ik Thomas ook zo schattig. Is dat wel normaal, dat tijdelijk verliefd zijn?

Eenzaamheid en verdriet

Niemand begrijpt mij! Ik voel mij soms zo eenzaam en verdrietig. Ik begrijp mezelf soms niet...
Is dat volwassen worden?

Ik en mijn lichaam: veranderingen, groei, gewicht, borsten…

Ik voel mij niet goed in mijn lichaam, ik word zo groot, ik krijg borsten, haar op mijn benen... Ik zou mij willen wegsteken.

Tederheid, genegenheid, gevoelens, sex

Ik zou zo graag een vriendin hebben, een vriend tegen wie ik alles mag vertellen, ik droom van geknuffeld te worden, in de armen van iemand die mij begrijpt, die mij liefheeft, soms droom ik zelfs van seks, tederheid... Het moet fantastisch zijn zo van iemand te mogen houden!

Een beetje uitleg...

De puberteit… Langzame overgang van kind naar volwassene! Maar wat een overrompeling!

Reeds vanaf 9-10 jaar kunnen de eerste tekens (schaam- en okselhaar) merkbaar zijn. Het duurt dan nog een tweetal jaren vooraleer de eerste menstruatie bij het meisje, de eerste zaadlozing (natte droom) bij de jongen plaats heeft.

De hypofyse, een kliertje in de hersenen geeft op een bepaald ogenblik groen licht  zodat de vruchtbaarheidshormonen, oestrogenen bij het meisje en testosteron bij de jongen geproduceerd worden.

De groei van schaamhaar, okselhaar, en verder de verandering van het lichaam, de groei, maar ook de gemoedsveranderingen, de prikkels voor het ander geslacht… Zoveel komt op je af, dat het soms moeilijk is om je goed in je vel te voelen.

Weet dat je er niet alleen voor staat! Praat over wat je voelt, met je ouders, vrienden en vriendinnen, vertrouwenspersonen, iemand die je begrijpt.